Zit je vast in de sleur van werk? Is elke dag hetzelfde en word jij er helemaal tureluurs van? Deze 3 tips helpen je naar werkgeluk!
Lees je mee met het loopbaanvraagstuk van Marjolein?
Marjolein werkt al meer dan 20 jaar achter de balie bij het gemeentehuis, meestal balie 5 maar soms balie 8. Balie 5 is toch haar lievelingsplekje. Daar heeft ze goed zicht op de wachtkamer en haar andere collega’s. Marjolein heeft niets te klagen. Tenminste in andermans perspectief…
Ze verdient een boven modaal inkomen.
Haar arbeidsvoorzieningen zijn goed geregeld en ze wordt gerespecteerd door haar collega’s en baas. En bij haar thuis loopt het ook op rolletjes. Maar toch knaagt er iets…
Ken je dat?
Je zit eigenlijk wel goed op je werk maar toch droom je over meer, over andere dingen, En die dromen? Die worden steeds groter en blijven steeds meer aan je knagen.
Laat me raden…
Als je droomt zeg je dingen tegen jezelf als: ik ben al 45 dus van baan switchen is niet nodig. Ik zit hier toch goed? Hoe jouw hersenen werken, helpt ook al niet.
Je brein is geprogrammeerd om te overleven.
Gericht op het voorkomen van gevaar in plaats van het vinden van geluk. Daarom blijf je elke dag hetzelfde werk doen dat je helemaal niet leuk vindt. Dat voelt veel veiliger. Je brein is geprogrammeerd om te overleven.
Als er iets is dat onze hersenen HATEN, zijn het wel veranderingen en de angst daarvoor. Daarom blijf je elke dag hetzelfde werk doen dat je helemaal niet leuk vindt. Dat voelt veel veiliger.
Marjoleins leven loopt wel lekker en neutraal. Maar misschien is dat juist wel het probleem: haar hele leven loopt neutraal. Precies Marjolein heeft nieuwigheid nodig. Ze snakt naar spanning en nieuwe ervaringen. Ze zit nu al meer dan 20 jaar in dezelfde omgeving, met dezelfde mensen, met dezelfde arbeidsactiviteiten, zonder enige nieuwe kennis en uitdagingen.
Welke tips heb ik voor haar (en dus ook voor jou als je het niet naar je zin hebt op je werk):
Tip 1: Vlucht niet weg uit je oude baan
Als je je baan niet meer leuk vindt, krijg je het misschien zo op je heupen dat je meteen weg wil. Realiseer je dat haastige spoed zelden goed is. Ik snap dat jij je HUIDIGE werk niet meer wil doen. Een tussenoplossing kan zijn om met je manager in gesprek te gaan over hoe het met je gaat en waar je mee zit. Zo breek je de boel in ieder geval open. Misschien heeft hij wel een andere functie voor jou in petto, iets wat je wel energie geeft. En is het geen geheim dat jij aan het solliciteren bent.
Tip 2: Stel jezelf de vraag: Wat vind ik niét meer leuk?
Als je weet wat je niet meer leuk vindt aan je werk, weet je meteen wat voor functies je kunt afschrijven. Het klinkt heel logisch, maar soms blijven mensen dezelfde soort functies kiezen omdat ze daar vertrouwd mee zijn, niet wetende dat ze een onderdeel van dat werk eigenlijk verschrikkelijk vinden.
Schrijf dus voor jezelf op wat je nu niet leuk – of minder leuk – vindt aan je werk. Een weetje wat daar ook goed aan is? Wanneer je goed voor je hebt wat je niet wil, weet je ook meteen wat je dan wél wil! Meestal zijn de dingen die we dan wél leuk vinden, het tegenovergestelde van wat we niét leuk vinden.
Ik hou er bijvoorbeeld niet van om de hele dag achter mijn laptop te zitten. Ik vind het dus heel leuk om direct in contact te zijn met mensen. Dit is eigenlijk al een klein onderzoek voor jezelf. Misschien kom je zo al op een aantal banen of functies die je anders nooit had bedacht.
Tip 3. Schreeuw het van de daken!
Wanneer niemand weet dat je iets anders wil, dan komen er ook geen ideeën op je pad. Pas wanneer je naar anderen uitspreekt dat je wat anders wil, gaat de molen draaien.
Ga het gesprek dus aan…
Misschien komen je vrienden wel met hele unieke ideeën waar je zelf nooit eerder aan had gedacht. Of geeft je familie je inzicht in hoe je eigenlijk echt bent en wat zij bij jou vinden passen. Soms weten je dierbaren veel beter hoe jij in elkaar zit dan jezelf. Dus zij zullen met hele waardevolle ideeën komen.
Ga ook het gesprek aan met mensen in je netwerk en vraag hen over hun werk. Vraag naar wat ze er zo leuk aan vinden… en wat ze er niet leuk aan vinden. Vraag hoe een dag voor hen eruit ziet en krijg zo een realistisch beeld.
Spreekt een bepaalde baan je dan aan?
Loop dan gewoon een dagje mee. Gewoon doen! Vooral wens ik je succes met jouw zoektocht naar je ideale baan.
Moeilijk.Moeilijk.Moeilijk.
Gelukkig heb je mij. Ik coach je in hoe je een nieuwe baan vindt of hoe je omgaat met lastige situaties op je werk. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Of kijk eens bij wat ik gratis weggeef. Daar vind je een e-book waarin ik je vertel hoe je snel een leuke nieuwe baan vindt.