Hoe ga je ermee om dat je na de zomervakantie niet terug wil naar je werk – en 3 tips zodat je in de vakantiemodus blijft

na vakantie niet terug naar werk willen

Na je je vakantie zit je voordat je het weet weer in de ratrace van je werk. Terwijl rust heel belangrijk voor je brein en lichaam is. Door steeds maar bezig te zijn, raakt je je brein oververhit.  

Lees hoe je in de vakantiemodus blijft. 

 

Een burn-out kun je voorkomen

En is het je gelukt om in je vakantie hélémaal niets te doen? Hoe vond je het? Welke inzichten kreeg je terwijl je naar de zee of de horizon zat te staren?

Mijn laptop ging niet één keer open. Geen social media berichten. Ik wandelde in een zeemleren fietsbroek – dat helpt tegen het schuren.  Al wandelend kwam ik tot rust.

Om mijn vakantiegevoel vast te houden, ben ik rustig begonnen. Niet te veel afspraken. Veel pauzes. En een keer lekker lunchen met een collega-ondernemer.

Hoe anders was dat bij mijn klant?

Al weken had hij uitgekeken naar zijn vakantie. Bekaf kwam hij ’s avonds thuis. Doodmoe bingde hij netflixseries. De energie ontbrak hem om nog iets te doen. Hij sleepte zichzelf van weekend naar weekend. 

In zijn vakantie was hij helemaal opgeleefd. Hij voelde zich relaxed en vrolijk. Maar helaas sloeg zijn stemming in de laatste vakantieweek om. Hij piekerde over dat maandag weer aan het werk moest.

Onderweg naar het werk voelde hij zich misselijk.
Zijn hartslag piekte toen hij zijn mailbox opende.
Overweldigd door de hoeveelheid e-mails.

Het liefste wilde hij maar gewoon stoppen met die baan. De vakantie bevestigde het gevoel dat hij toch al stiekem had. Hij fantaseerde dat hij de staatsloterij won en nooit meer hoefde te werken. Een ding wist hij zeker: het roer moest om.

Misschien had jij ook zo’n inzicht.
Niet terug willen naar het werk?
Dat hebben heel veel mensen na de zomervakantie.

Waar heeft dit mee te maken? Met je werk of met jezelf?

Ga bij jezelf te rade

Schrijf eens op wat je gedachten hierover in je vakantie waren. Wat was je gevoel toen je daar heerlijk lag te zonnen op het strand? Het beste is als je een boekje koopt en gaat schrijven. Een boekje maakt het speciaal en als je met de hand te schrijft, ben je meer gefocust en activeer je het creatieve gedeelte in je brein. Let maar op. Je krijgt vast veel nieuwe inzichten en je komt dichter bij wat er diep van binnen in je leeft.

Pak iets warms te drinken – daarvan gaat je stemming omhoog  en stel jezelf deze vragen:

  • Hoe vind je de sfeer op het werk?
  • Wat vind je van hoe je omgaat met collega’s, klanten en andere samenwerkingspartners?
  • Hoe vind je dat je op je werk uit de verf komt?
  • Hoe goed lukt het je om je grenzen aan te geven?
  • Wat vind je van je werkplek, je reistijd en je werktijden?
  • Hoe is de verhouding tussen je werktijd en je vrije tijd?
  • Wat vind je van de inhoud van je werk?
  • Hoe is de verhouding tussen leuke en niet leuke werkzaamheden?
  • Voel je je competent of overgekwalificeerd?
  • Welk compliment kreeg je dat je raakte?
  • Hoe zien je toekomstperspectieven er bij je werkgever uit?
  • Ligt dat in lijn met je beeld voor de toekomst?

Ik ben benieuwd…

Is het tijd om te gaan solliciteren?
Of speelt er iets anders?

Ik heb alvast wat opties voor je op een rij gezet…
  1. Alle plussen en minnen opgeteld, valt het allemaal wel mee. Je moet er gewoon weer even inkomen. Verderop in dit blog lees je hoe je jouw vakantiegevoel wat langer vast kunt houden;
  2. Ondanks je goede bedoelingen heb je toch steeds weer ‘gedoe’. Je botst op je werk op tegen je eigen beperkingen aan. Je weet niet hoe je om moet gaan met je lastige collega’s. Je zou graag beter uit de verf komen;
  3. Je baan is het gewoonweg niet meer. Inhoudelijk ben je erop uitgekeken. Je werk is niet uitdagend of zinvol genoeg.

Of het nu gaat om je functioneren of de inhoudelijke keuze dat je een andere baan wil, ga eerst bij jezelf te rade. Zet vooral geen overhaaste stappen. Anders is vertrekken een onverstandige keuze. Voordat je het weet, loop je straks bij je nieuwe werkgever tegen hetzelfde probleem aan.

Jezelf sterker maken, gewoon een keer nee zeggen of zeggen wat je echt denkt? 
In deze blogs zitten veel handige tips die je op weg helpen:

Als je een carrièreswitch wil, zijn dit goede vragen om over na te denken:
  • Waar ben ik goed in?
  • Welke feedback krijg ik over mijn functioneren?
  • Welke activiteiten doe ik graag?
  • Wanneer zit ik in mijn flow?
  • Wie bewonder ik?
  • Wat is belangrijk voor mij in het leven en hoe werkt dat door in mijn werk?

Wat je ook doet, neem jezelf serieus. Blok tijd in je agenda en stel jezelf een doel. Dat geeft je houvast en maakt je situatie niet uitzichtloos. Kijk anders eens of mijn aanbod voor loopbaancoaching je aanspreekt.

En in de tussentijd?

Zomaar stoppen met je baan kan niet. Je moet toch elke dag om 9 uur op kantoor verschijnen.

3 tips om in de vakantiemodus te blijven

  1. Doe in je gewone leven wat je in je vakantie leuk vond. Dansen, wandelen, fietsen, lezen en zwemmen kan thuis ook. Maak een lijstje met dingen die je energie geven en plan ze in.
  2. Verwacht niet te veel van jezelf. Maak een bijpraatrondje en plan geen afspraken en vergaderingen in. Heb vooral leuke gesprekken. 
  3. Ga met een leuke collega buiten de deur lunchen. Dan zit je niet meteen de hele dag tussen die vier muren op je zolderkamer!

Heeft mijn blog je aangewakkerd om het voor jezelf leuker op je werk te maken? Weet dat je áltijd een keuze hebt. Hoezeer het soms ook niet zo lijkt. Je (werkende) leven overkomt je niet, maar laat zich zien zoals jíj kiest. Je kunt altijd gewoon eens rondsnuffelen op Ideed. Wie weet welke leuke baan je  iet.

Een burn-out voorkomen?

Wat ik leerde over hoe je optimaal ontspant geef ik met plezier door aan jou. Ik ben geschoold in de ontspanningstherapie van Jan Dixhoorn en in hoe je stress te lijf gaat. Boek een kennismaking. Die is gratis, je zit nergens aan vast.  Ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met je stress. Samen kijken we welke gedachten en gedragingen de kop op steken. Die buigen we om. 

Kijk anders eens wat je van jezelf herkent op mijn burn-out hulp pagina. Wil je tips van artsen? Kijk dan eens bij wat de thuisarts erover zegt.

Ben je nog gewoon aan het werk en heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print