Herprogrammeer je brein als je negatieve overtuigingen múúrvast zitten

negatieve overtuigingen

Herprogrammeer je brein als je negatieve overtuigingen muurvast zitten. Als je overtuigingen in je hersenen zijn ingebakken, kost het net als bij nieuwe gewoontes moeite om ze bij te stellen. Denken kost je brein energie, waardoor terugvallen op de bekende paden – in het onderbewuste – de efficiëntste en beste weg is. 

Toch is negatief over jezelf denken nergens voor nodig.

Waarom hoor je positieve woorden niet?

“Ik ben zó blij dat wij collega’s zijn. Als ik met jou spar loop ik vól ideeën weer de kamer uit. Maar ik wil je wel éen ding zeggen, soms kom je wat arrogant op me over.” 

Arrogant. Dat is het enige dat je oppikt. 

De rest van de positieve woorden gaan het ene oor in en het andere oor uit. Je denkt: arrogant, ik doe het niet goed. 

Hoe komt het dat je altijd zo negatief over jezelf denkt?

Als je een negatief beeld van jezelf hebt, is dat in principe moeilijk te veranderen. Reden daarvoor is de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Je brein verwerkt alles wat je meemaakt. Het werkt graag efficiënt en daarom is je brein de hele dag signalen die binnenkomen aan het ordenen en sorteren om zo alles makkelijk op te ruimen.

Zo wordt het geen warboel in je hoofd.

Zie je hersenen als een grote ladekast

Een ladekast met daarbij een ijverige bibliothecaresse. Iedere soort informatie krijgt van haar een laatje. Dus alles wat je hoort, je ziet, je écht moet onthouden, wat indruk op je maakt. Ook voor elke negatieve overtuiging of mening is er een laatje. Dus ook voor jouw negatieve zelfbeeld. 

Jouw bibliothecaresse ordent graag en stopt onder het motto soort bij soort alles dat op je negatieve overtuiging lijkt in datzelfde laatje. 

Lekker duidelijk. 

Hoe vaker ze iets in dat laatje stopt, hoe beter ze dat laatje weet te vinden. De route ernaartoe wordt een uitgesleten pad op de vloer. Je kan de route ook zien als een weg die breder wordt naarmate je er meer op loopt. Totdat het een geasfalteerde snelweg is geworden. Daarover ga je sneller dan op een bospaadje waar je blijft hangen in de bramenstruiken. 

Je begrijpt dus dat de omvang van jouw negatieve lade immens kan worden doordat jouw bibliothecaresse er steeds maar informatie in opbergt. Jouw kleine lade wordt groter en groter. Propvol (vermeende) ellende die alle andere lades in je brein overschaduwt. Zo ziet dat er in je hoofd uit. De afbeelding verduidelijkt het verhaal van de bibliothecaresse in een oogopslag:

Hoe zet een overtuiging vast?

En wat doet je brein met positieve informatie?

“Dat heb je slim aangepakt”, of “Deze maand krijg je een bonus voor je harde werk.” Er zijn natuurlijk legio dingen die positief zijn.

Je brein gaat hier op twee manieren mee om.

De eerste manier is dat je brein – als je negatieve lade erg overheersend is – een positieve boodschap gewoonweg niet opmerkt. De informatie komt niet eens in je hersenen binnen, maar ketst meteen af.

Omvormen kan ook

De tweede manier is dat als dingen hoort of meemaakt die ondubbelzinnig positief zijn ze wel binnenkomen, maar dat je hersens de positieve boodschap omvormen tot iets dat in jouw negatieve zelfbeeld-laatje past.

Een klant zei laatst: “De aantrekkingskracht van het negatieve laatje is magnetisch. Woorden van anderen glijden er zo in.” Ook bij twijfel.

Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1.
Je krijgt een compliment, en je denkt: ja, maar mijn manager heeft niet scherp genoeg naar mijn plan gekeken. 

Voorbeeld 2.
Je doet een intelligentietest waaruit blijkt dat je Hbo-niveau hebt. Je denkt: maar ze hebben alleen gekeken naar mijn taalvermogen.

Hoe zorg je dat jouw bibliothecaresse minder vaak naar jouw negatieve lade loopt?

(ofwel: hoe doorbreek je negatieve overtuigingen?)

Realiseer je dat het zonde is als je alleen de negatieve informatie ziet en opslaat. Want je weet – als je eerlijk kijkt – heus wel dat je ook goede dingen doet. 

Tegen mijn klanten zeg ik steevast: maak er een project van je OMDENKEN en pak het planmatig aan

En als je traint, word je positieve lade groter dan de negatieve lade. Als je collega dan een opmerking maakt, verbind je daar niet meteen een negatieve conclusie aan.

Is het tijd om je negatieve overtuiging om te buigen?

Als je nog prima met je overtuigingen kunt leven, is er weinig aanleiding om het anders te gaan doen. Je gaat pas echt wat aan je probleem doen als je er heel veel last van hebt. Dus vraag je af hoeveel last je ervan hebt. Ga dan luisteren naar dat vervelende irritante stemmetje dat maar tegen je blijft praten en je onzeker maakt. 

Als je nog prima met je overtuigingen kunt leven, is er weinig aanleiding om het anders te gaan doen. Je gaat pas echt wat aan je probleem doen als je er heel veel last van hebt. Dus vraag je af hoeveel last je ervan hebt. Ga dan luisteren naar dat vervelende irritante stemmetje dat maar tegen je blijft praten en je onzeker maakt. 

1. Ontdek waar je negatieve overtuiging vandaan komt en hoe je ‘m herbevestigt

Wat heb je tijdens je opvoeding van je ouders meegekregen? Kijk terug naar momenten die emotioneel beladen waren. Welke conclusie heb je hieraan verbonden? Hoe bevestig je nu met je eigen acties die conclusie? Lees alles hierover in dit blog.

2. Vertel jezelf (en je brein) een nieuw verhaal

Je maakt een nieuw en positief verhaal op basis van de antwoorden op een aantal vragen. Die lees je in dit blog.

3. Laat de bibliothecaresse in je hoofd zó vaak naar het positieve laatje lopen dat dáár een uitgesleten pad ontstaat

Zodat dit laatje een lade wordt. Propvol positieve informatie. Om dat voor elkaar te krijgen zet je, nadat je stap 1 en 2 hebt doorlopen, een andere bril op, een positieve. En ga je je brein trainen als een spier. 

Herhalen.En.Volhouden.Dus. 

Sta stil bij je gedachten en kijk er realistisch naar. Merk dat sommige dingen prima lukken. Laat dat goed tot je doordringen. Door een langere tijd consequent elke gedachte aandachtig te bekijken door je nieuwe bril, zal je merken dat het effect heeft. 

Zeker weten dat je positiever over jezelf gaat denken. Het positieve laatje raakt steeds beter gevuld. In het begin is dit lastig voor jouw bibliothecaresse want ze raakt in de war. Ze is ook zo gewend meteen de snelweg te nemen en de informatie in de negatieve allesoverheersende lade te stoppen.

Vertrouw erop dat ze na een paar vergissingen het pad loopt naar het positieve laatje. En dat je bibliothecaresse het uitgesleten pad naar de negatieve lade op een gegeven moment blijvend verlaat.

Zoals ik al zei, pak je dit veranderingsproces het best planmatig aan.

Zal ik je daarbij helpen?

Ik help je met persoonlijke coaching. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgsprek. Ik stel je vragen die je helpen om beter om te gaan met wat er bij je speelt. Je eerste afspraak is gratis. Je zit nergens aan vast.

Hebben we al een connectie op LinkedIn? Ik inspireer je ook daar met tips om gelukkiger op je werk te worden.

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Bronnen: 

De biologie van bevriezen 
Boek: Verlamd van angst door Agnes van Minnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print