De oorzaken van werkgerelateerde faalangst – en hoe je hiermee omgaat

Faalangst op het werk

Afbeelding: Racool_studio op Freepik

Je wordt wakker met een verlamd gevoel. Je hebt niet kunnen slapen. Het liefste wil je nog zo lang mogelijk in je bed blijven liggen. Maar, dat kan niet. Je moet naar je werk om een presentatie te geven aan de marketingafdeling. Om 11.00 uur zitten er twintig collega’s klaar om te horen wat jij te vertellen hebt. Je krijgt er nu al de kriebels van.

En dan komen ze weer: die duivelse gedachten

“Ik had hier nooit ‘ja’ op moeten zeggen. Ik kan dit niet. De zenuwen gieren nu al door mijn keel. Ze gaan mijn input toch niet gebruiken. Straks lachen ze me uit omdat ze mijn verhaal waardeloos vinden. Of ben ik het gesprek van de week bij de koffie-automaat.”

Dit soort gedachten zorgen voor zelfsabotage. 

In het ergste geval besluit je je ziek te melden en stel je de presentatie uit. Maar ja, zijn we niet allemaal weleens bang om te mislukken? Kortgezegd: faalangst. Dit heeft een grote impact op je professionele leven. 

Faalangst kan zelfs jouw grootste vijand zijn naar succes en houdt je weg van wat je écht leuk vindt.

Wat is faalangst nu precies?

Bij faalangst op de werkvloer speelt vaak een cognitieve en sociale component. Je bent bang dat je ideeën of prestaties door je collega’s of leidinggevende negatief worden beoordeeld. Vaak ben je bang om hun respect en waardering te verliezen. Je bent bang dat ze je werk ondermaats vinden. Faalangst gaat vaak hand in hand met weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Toch komt faalangst ook zeker voor bij mensen die juist erg zelfverzekerd zijn.

En realiseer je dat iedereen weleens onzeker is.

Heb jij faalangst?

Het kan zijn dat je last hebt van faalangst en door dit blog er nog bewuster van wordt. In de coaching merk ik dat niet iedereen weet of iets nu faalangst is of niet. In het lijstje hieronder lees je welke klachten samengaan met faalangst. Voorop staat dat je je angstig en gespannen voelt omdat je iets moet doen wat je lastig vindt. Daarover pieker je. 

Het kan ervoor zorgen dat je: 

  • slecht slaapt en je meer moe bent dan normaal hartkloppingen hebt waardoor je bewust op je ademhaling moet letten 
  • klamme handen hebt en bovenmatig transpireert 
  • erg druk in je hoofd bent van de spanning 
  • een stijve nek hebt gekregen hoofdpijn hebt van de zenuwen en stress 
  • trilt met je handen

Zoals je waarschijnlijk wel opmerkt, heeft alles invloed op elkaar: omdat je veel piekert, slaap je niet goed, waardoor je moe bent, waardoor je minder goed omgaat met stress en ga zo maar door… 

Je belandt in een neerwaartse spiraal. 
Wil je dit? Nee! Mooi!
Dan gaan we daar wat aan doen.

Door wat je over jezelf denkt en tegen jezelf zegt, voel jij je klein. Dat versterkt je negatieve zelfbeeld. Hierdoor heb je minder vertrouwen in jezelf en ga je dus ook minder goed presenteren. Je bevestigt je negatieve zelfbeeld en je gelooft alleen maar meer wat je aan jezelf vertelt. 

Je komt in een vicieuze cirkel terecht. 

Je blijft je gedachten alsmaar herhalen en daardoor ga je ze meer en meer geloven. Jouw faalangst is gebaseerd op jouw imaginaire angsten. Want je beseft het misschien niet, maar het is in the end echt gewoon maar het verhaal dat jij aan jezelf vertelt. Je kunt ervoor kiezen om eens met een andere, meer realistische, blik naar jezelf te gaan kijken.

Dus doorbreek je faalangst

Laat deze overdenkingen en tips je helpen.

1. Fouten maken is niet erg, dit is zelfs vereist!

Fouten maken is voor iedereen erg, maar als je faalangst hebt, is dit je grootste nachtmerrie. Hierdoor durf je geen kansen te pakken en houd je je op de achtergrond. Realiseer je dat fouten maken je juist een kans geeft om je verder te ontwikkelen en te groeien in je succes. Na het maken van een fout leer je van de gevolgen en ben je dus sterker voor een volgende uitdaging. Zie een fout maken als opbouwende feedback waar je van kunt leren. En daarbij: vergeef je eigen fouten net zo makkelijk als je de fouten van je collega’s vergeeft. Niemand doet alles goed.

2. Bedenk wat het ergste is dat er kan gebeuren

Als je in paniekmodus bent, is het goed om na te gaan wat het ergste scenario is als het mis gaat. Stel jezelf de vraag: wat is daar zo erg aan, als dat gebeurt? Vraag jezelf vervolgens af: heb ik dit al eens meegemaakt? Zo nee, dan is jouw onzekerheid een aanname. Als je antwoord ja is, bedenk dan welke eigenschappen je hebt om met het worst case scenario om te gaan. Wellicht merk je hierdoor dat je worst case scenario best te doen is en het risico waard is. En vraag je ook af hoe groot de kans is dat dit gaat gebeuren. Waarschijnlijk niet zo groot. Zo kom je bij zinnen en besef je dat het allemaal wel meevalt.

3. Tem je innerlijke critici

Wanneer je angst ervaart ben je meestal erg streng voor jezelf. Het eigen kunnen wordt gebagatelliseerd door jouw gedachten die je kunt zien als stemmetjes in je hoofd. 

Ik noem ze jouw interne critici.

Juist op momenten dat je denkt dat je iets niet kunt, heb je positieve aanmoediging nodig. Dus, tem je innerlijke criticus en complimenteer jezelf op die manier zoals je dit bij een vriend zou doen. 

Zeg tegen jezelf: “Je gaat echt goed presenteren, want je hebt je op de meeste vragen voorbereid, je speech uitgewerkt en geoefend. Dat ging al best goed.”

4. Zet je faalangst om in iets positiefs

Vaak ben je angstig over werkzaamheden of taken waar je nog wat meer aandacht aan moet besteden. In het geval dat je moet presenteren: oefen vast voor de spiegel. Als je dit doet en je goed verdiept in wat je te doen staat, ben je echt voorbereid. Je blik is dan naar voren gericht op het volbrengen van datgene wat je zo eng vindt. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen. 

Want: goede voorbereiding geeft jou de zekerheid dat er niet veel fout kan gaan. En bij faalangst is zekerheid toch wel een heel comfortabel begrip! 

Dat brengt me meteen bij de volgende tip.

5. Begin meteen

Ik doe het straks wel is een perfect voorbeeld van uitstel gedrag waardoor je die moeilijke taak niet hoeft te doen. Hoe langer je iets uitstelt hoe langer jouw stress aan blijft houden.

 Stel je taak daarom niet uit maar pak het meteen aan! 

En wanneer het je allemaal even te veel wordt, stop je er toch gewoon mee. En ga je morgen weer verder. En als je dit wil voorkomen verdeel je de opdracht van tevoren al over meerdere dagen die je dan ook echt in je agenda zet.

6. Breath in, breath out

Ik moet over vijf minuten presenteren en de paniek slaat bij me toe!” 

Ja, meestal vlak voor het moment dat je moet presenteren, slaat de paniek toe. Het is dan erg moeilijk om rationeel na te denken. Benoemen waar je allemaal goed in bent, lukt dan vaak ook niet meer. Daarom is het belangrijk om op die momenten je ademhaling te reguleren.

Letterlijk: adem in … en adem uit. 

Hierdoor kom je automatisch tot rust en voel je je weer één met je lichaam.

Voor ik het vergeet...

Omarm ook gewoon dat je faalangst hebt: jij hebt nou eenmaal meer moeite met uitdagingen op de werkvloer dan de ander. 

So what? 

Gebruik deze tips als jouw twijfels weer toeslaan en je het liefste niet naar werk wil gaan. Zo kom je weer met beide benen op de grond te staan en stap jij gerust de auto of trein in om zelfverzekerd op je werk aan te komen. 

Jij kunt de wereld aan!

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik help je met:

Zelfstandig aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

🔥 Ben je je baan zat, maar vind je het lastig uit je gouden kooi te stappen? Mijn e-book ‘Hoe vind je een baan die wel bij je past’ gaat je zeker weten helpen!

🔥 Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print