De meeste gestelde vraag dit weekend: “Hoe is het je gelukt met je boek ‘Gepest op het werk’ bij Radio 1 aan te schuiven?” Kijk het is niet zo dat ik ‘s ochtends wakker werd en dacht: vandaag ga ik even de landelijke media bestormen.
Toen ik mijn manuscript schreef, zeiden experts:
“Zonder uitgever neemt de landelijke pers je boek niet serieus. Verwacht geen recensies en geen media-aandacht.”
Bovendien laten de cijfers zien dat boeken die in eigen beheer worden uitgegeven vaak niet verder komen dan 100 verkochte exemplaren, terwijl boeken via een uitgever gemiddeld 1000 keer worden verkocht. Ik vroeg me af: ga ik het op Eigen Kracht wel redden?’ Wie bepaalt of een boek goed is? De pers?
De uitgever? Of de lezer?
Precies: de lezer!
Dus had ik de ballen om te zeggen: ik kan dit zonder de traditionele steun van een uitgever. Als je in jezelf gelooft, heb je de kracht om je eigen pad te banen en je weg naar buiten te vinden. Die overtuiging was de drijfveer om toen ik werd geïntimideerd en ontslag te nemen.
Nu denk je vast: is dat niet een groot risico?
Ja, dat is het. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste keer dat je iets echt groots bereikte zonder spanning in je buik? Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als je eens niet naar die innerlijke stem van angst zou luisteren? Ik verzeker je dat dan met grote sprongen vooruit gaat.
Terug naar NPO 1.
Uitgevers hebben heel veel contacten. Maar ik heb die ook. Vorig jaar was ik op de televisie bij EenVandaag met een item over pesten op de werkvloer. Ik stuurde ze een appje en bam mijn boek lag bij de redactie. En nu komt het leukste: ze vonden het boek erg goed en de werksituaties die ik beschrijf herkenbaar. Voor ik het wist zat ik vrijdagmiddag bij Roos Moggré bij Radio 1. Zo makkelijk kan het soms gaan.
Haar welkom voelde meteen als een warm bad. “Ik heb je boek ‘Gepest op het werk’ al bijna uit. Wat een herkenbare anekdotes heb je er over kantoorpolitiek ingezet.” Haar enthousiasme was duidelijk zichtbaar. En dan besef je eens te meer: dit is waarom ik het doe.
Dit is waarom ik niet luister naar zogenoemde experts.
De eerste reacties op mijn boek heb ik al binnen. Mensen lezen het in één dag uit, vinden de opbouw sterk en de boodschap helder.
Een van de mooiste reacties kwam van Erica, die zei:
“Je boek in 1 dag uitgelezen. Mijn complimenten voor de opbouw en wijze van schrijven. Het leest heel makkelijk en niet zwaar. Ook al is je verhaal wel indringend en heel persoonlijk. Je hebt een hele mooie balans gevonden in het overbrengen van je ervaringen, het neerzetten van de personages en situaties, het belichten van alle en ieders kant in dit verhaal en daar overheen je cockpit items met de tips. De gemeente waar je werkte zal het misschien niet leuk vinden om te lezen, maar dat is een pad dat ze zelf moeten lopen. Ik denk dat veel mensen hier wat aan kunnen hebben, in alle posities in zo’n situatie.”
En Annemarie Sips schreef:
“Hanneke, wat een goed boek! Ik heb het in twee dagen uitgelezen. Je verhaal is zo spannend en tegelijkertijd heb ik met verbazing gelezen wat je hebt meegemaakt. Je trok me volledig mee in het verhaal. Wat ik vooral mooi vind, is de wijsheid, liefde en innerlijke kracht die steeds terugkomen. Dit boek leert je om je eigenwaarde terug te pakken en de regie over je leven weer in eigen handen te nemen. Ook voor wie, net als ik, niet direct met pesten op het werk te maken heeft gehad, zijn er toch herkenbare giftige relaties of situaties waarin je vastzit. Je biedt waardevolle eyeopeners voor ieder mens. De tomeloze inzet en liefde die je in dit boek hebt gestoken, zijn duidelijk voelbaar. Chapeau, Hanneke! Dit smaakt naar meer.”
En dan was er nog de reactie van Maaike Ballieux-Hamel:
“Zo! Vanmorgen je boek uitgelezen en zojuist je interview beluisterd. Helder verhaal in boek en op de radio. Wat ik goed vind (en herkenbaar) is ook de aandacht die je vraagt voor de eigen rol. Niemand verdient het om gepest te worden, maar de vraag wat iemand zelf kan doen om het fijn te hebben met collega’s, is ook belangrijk. Ook het mechanisme en de gevolgen van pesten: goed uitgelegd. Ik ben blij met je boek, echt een belangrijke tool om dit bespreekbaar te krijgen. En ook om, als je zelf gepest bent, verder te komen. Ik zeg: 5 sterren!”
Denk je nu: dit boek is wat voor mij. Je koopt het via de onderstaande link.
Dit wil ik dat je tussen je oren knoopt: laat anderen nooit bepalen wat je waard bent!
Als ik niet mezelf had geloofd had ik mijn boek nooit geschreven en me laten omringen door mensen die mijn waarde niet erkennen. Misschien herken je dat gevoel ook. Had ik naar mijn oud-werkgever geluisterd, had ik onterecht in een verbeterplan gezeten.
Kijk eerlijk naar wat je kunt, net zoals je dat voor een collega zou doen. Je hoeft je tekortkomingen niet te verbergen, maar maak ze ook niet groter dan ze zijn. Meer vertrouwen hebben in het oordeel van anderen dan dat van jezelf ondermijnt je zelfvertrouwen volledig.
De negativiteit van anderen is als gif; als je het binnenlaat, tast het je aan.
De snelste manier op sterk in je schoenen komen te staan, is om iets te doen dat buiten je comfortzone ligt. Heb je ooit stilgestaan bij hoe vaak je jezelf beperkt door in de veilige zone te blijven? En te zorgen voor psychologische veiligheid. Zonder dit kun je niet groeien:
- Je mag anders zijn, wie of wat je ook bent.
- Je kunt voorstellen doen zonder neergesabeld te worden.
- Feedback geven en ontvangen is normaal en zelfs gewenst.
- Fouten maken is oké, ze worden gezien als leermomenten.
- Hulp vragen is geen teken van zwakte, het wordt aangemoedigd.
- Je collega’s ondermijnen je niet opzettelijk.
- Het is veilig genoeg om risico’s te nemen.
Maar laten we eerlijk zijn, veel werkplekken lijken hier niet eens in de buurt te komen. We kennen allemaal die situaties waarvan je maag omdraait. In mijn boek lees je hoe je omgaat met werkpesten, machtspelletjes en schadelijke kantoorpolitiek. Ik geef je met herkenbare anekdotes een kijkje achter de schermen en sluit elk hoofdstuk af met wetenschappelijk onderbouwde en praktische tips.
Of je nu slachtoffer, leidinggevende of collega bent: mijn boek 'Gepest op het werk' biedt oplossingen!
Je las een blog van moi – Hanneke Zumker (leiderschapscoach)
• Hanneke wie?
• Klantervaringen
Fijne werkweek!