Heb ik een burn-out – en wat doe ik eraan?

Heb ik een burn-out?

Rob heeft al 20 jaar voor een hoveniersbedrijf gewerkt en heeft nu twintig mensen voor hem werken. Hij begon het bedrijf vanwege zijn liefde voor het ontwerpen van tuinen die precies bij zijn klanten aansluiten. Je komt naar Rob vanwege zijn creatieve kijk op tuinen. Helaas is hij de laatste 2 jaar vooral bezig met het herstellen van fouten die de hoveniers bij het aanleggen van de tuinen maken. En verder moet hij al zijn tijd besteden aan de administratie en boekhouding. Hierdoor heeft Rob bijna geen tijd om tekeningen te maken en als dat wel het geval is, zit er veel tijdsdruk achter waardoor hij gehaast moet werken. 

Zijn vrouw zag het als eerste: wanneer zijn wekker gaat, heeft Rob enorm veel moeite om op te staan. Daarnaast heeft hij vaak een mega ochtendhumeur. ’s Morgens doet hij geen moeite meer om in fatsoenlijke kleding naar het werk te gaan, zelfs zijn haren kammen is voor hem te veel. Als hij thuiskomt kijkt hij ‘dood’ uit zijn ogen en er kan geen lachje meer vanaf. 

Uiteindelijk was het zijn vrouw die aan de bel trok. 

”Het lijkt al langer niet goed met je te gaan. Zo ken ik je niet. Je valt heel vaak uit tegen mij en de kinderen. In een chagrijnige partner heb ik geen zin. Het duurt al te lang. Bovendien maak ik me enorm veel zorgen om je gezondheid.”

Herken jij jezelf hierin? Ga na of jij last hebt van een burn-out:

Emotionele symptomen: 

  • Je voelt je lusteloos: je hebt geen energie en geen levenslust 
  • Het lijkt alsof je niet echt meer op de wereld bent, je voelt je ‘numb’ en alleen 
  • Je geniet niet meer Je hebt geen motivatie 
  • Je hebt minder zelfvertrouwen 
  • Je voelt je onzeker en denkt dat je faalt 
  • Je voelt je sneller gepikeerd 
  • Je ervaart angst/paniek 

Fysieke symptomen: 

  • Je bent constant moe 
  • Je krijgt last van je rug, schouders en/of nek Je hebt last van hoofdpijn 
  • Je hebt last van je buik/maag 
  • Je bent vaak misselijk en uitgeput 
  • Je weerstand gaat omlaag: je bent vatbaarder voor ziektes 
  • Je ervaart veranderingen in je slaap- en eetgewoontes 

Gedragsmatige symptomen: 

  • Je kan vaak fout uit de hoek komen omdat je weinig kunt hebben 
  • Je presteert slechter op je werk, je maakt bijvoorbeeld vaker fouten
  • Je vermijdt het afspreken met vrienden/familie, je isoleert jezelf 
  • Je hebt last van huilbuien 
  • Je gaat gebruik maken van middelen om je gevoel tegen te gaan. 
  • Burn-out en verslaving gaan vaak hand in hand

Let op!

Verwar een burn-out niet met een depressie of stress. Inderdaad, de emotionele gevoelens van een burn-out lijken op de symptomen van een depressie: lusteloos, vermoeid, huilbuien etc. Maar het grootste verschil tussen een depressie en een burn-out is volgens psycholoog Carlijn Maassen dat je bij een depressie iets niet ‘wil’ en bij een burn-out iets niet ‘kan’. Bij een depressie heb je gewoonweg geen zin om uit je bed te komen. En bij een burn-out wíl je wel afspreken met je vrienden, maar je kan het gewoon niet.

Dus: hoe kan je er zélf wat aan doen?

In evenwicht kom je als je deze volgende tips opvolgt:

1. Leg je erbij neer

Geef aan jezelf toe dat je mogelijk een burn-out hebt en vertel dit ook aan je familie. Zij snappen dan ook beter waar je gedrag vandaan komt, krijgen meer begrip voor jouw emotionele rollercoaster en houden meer rekening met jou. Voel jij je meteen minder schuldig en minder alleen ;-). 

De volgende stap is dat je je manager vertelt hoe het met je gaat. Als hij zijn vak verstaat, denkt hij met je mee en is hij vol begrip. Misschien stuurt hij je naar huis om op adem te komen. Vind je zo’n gesprek lastig? Gebruik dan deze gratis handleiding.

Wordt dit je niet aangeboden? 

Maak dan gebruik van je vakantiedagen. Ga er écht even een tijdje tussenuit om weer op de been te kunnen komen. Want doorgaan op deze manier is niets meer dan ongezond.

2. Ga op zoek naar de bron van je stress

Een burn-out is vaak gerelateerd aan werk, dus ga na vanaf wanneer je ongeveer last kreeg van overmatige stress op je werk. In Rob’s geval erkende hij dat hij last ging krijgen van stress toen hij nooit meer tijd had voor datgene wat zijn werk nou zo leuk maakte: tuinen tekenen. Hij liep over in het werk: altijd te veel willen/moeten doen is de voeding van een burn-out. Wanneer je weet wat de oorzaak is, kun je dit aanpakken. En pas dan zal er verandering komen. En realiseer je dat dus ook!

3. Zoek uit wat je kunt veranderen

Je weet nu wat de bron van je stress is. Bekijk vervolgens elk aspect en ga per onderdeel kijken wat je kunt veranderen of verbeteren. 

Schil die appel stukje voor stukje en analyseer wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Rob realiseerde zich dat er een probleem was met betrekking tot de organisatiestructuur. Hij ging bij zichzelf te rade en besloot als eerste iemand aan te nemen als administratief medewerker. Daarna is Rob de dialoog aangegaan met zijn hoveniers en heeft hij twee hoveniers ontslagen die vaak problemen veroorzaakten. Vervolgens zijn er drie nieuwe ervaren hoveniers aangenomen. Je kunt dus concluderen dat er een grote last van Rob’s schouders af waren nadat hij écht even stil stond bij zijn gemoedstoestand, wat daar de oorzaak van was en er vervolgens wat aan gedaan had. 

Lees hier het blog dat ik eerder schreef over hoe je zeker weet of je een burn-out hebt en krijg extra tips.

12 FASEN voordat je in een burn-out komt – en tips hoe je wél energiek blijft

De oplossing?

Die is per persoon verschillend. Praat met anderen en pak het probleem bij de kern aan. Dit kan jij. Misschien vind je het antwoord door niet te blijven hangen in baan die je niet leuk vindt en eindelijk de stap te zetten naar een werkgever die beter bij je past of naar werk dat voelt als een op maat gemaakte jas. 

Is het dat jij je baan méér dan zat bent? 

🤔 Ga jij met een knoop in je maag naar je werk? 
🤔 Kijk je constant hoelang je werkdag nog duurt?
🤔 Twijfel je over je capaciteiten?
🤔 Weet je niet wat je dan wel leuk zou vinden…

Je hoeft niet met tegenzin naar je werk te gaan. 

Jouw tijd is te kostbaar om te verspillen aan een baan die je alleen maar energie kost. Blijf niet wachten tot je werkgever dit voor je oplost. 

Kom dan NU in actie! 

Ontdek in mijn kakelverse e-book: 

  • Welke stappen je zet naar werk dat écht bij je past 
  • Waar en hóe je jouw zoektocht begint 
  • Hoe jij jouw struikelblokken overwint 

Krijg dit gratis e-book direct in je mail 👇

Download hier 5 gouden tips om de baan te vinden die echt bij je past!

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik help je met persoonlijke coaching, loopbaancoaching of burn-outbegeleiding. Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.

Zelfstandig aan de slag?

🔥 Volg mijn online training: Hoe laat ik het gedoe van mijn werk los en ga ik om met lastige collega’s?

Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.Heb je gedoe op je werk? Of werkvloerfrustraties? Maak ze dan soepel bespreekbaar met de checklist uit mijn e-boek.

 

Download direct gratis e-book 10 tips om op je werk (slim) voor jezelf op te komen

 

Je las een blog van moi – Hanneke Zumker

Hanneke wie?
Klantervaringen

Fijne werkweek!

Hanneke Zumker coach Rotterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print