Hoe deal je met lastige collega's en laat je je werk los?

Zeg eens eerlijk… Hoe vaak zit jij ’s avonds thuis op de bank nog uren te piekeren over iets wat er op je werk is gebeurd? Kun je nog wel genieten van je vrije tijd en focussen op de leuke dingen? Of sta je altijd ‘aan’ en lukt het niet om het gedoe op je werk los te laten? Negatieve opmerkingen, roddels en prestatiedruk kosten energie. Om balans te vinden moet je die gedachten leren loslaten…

Module 1 - Emoties & gevoelens

Elke mens beschikt over een emotioneel navigatiesysteem, een krachtig en verfijnd innerlijk kompas dat richting geeft op je levenspad. In deze lessen duiken we in de verschillende emoties en hun functies. Je leert het verschil kennen tussen emoties en gevoelens en hoe dit inzicht je kan helpen beter met jezelf en collega’s om te gaan. Door kennis over je emotionele navigatiesysteem is het gemakkelijker om lastige lastige emoties — bij jezelf én in interacties met anderen —effectief te hanteren.

01

Welkom!

Top dat je meedoet! Je hoort hoe je voor jezelf het meeste uit deze training haalt en je snel resultaat boekt. Dus ben je er klaar voor om de omgang met je collega’s te verbeteren en je werk los te laten? Let’s go!

02

Denken voelen en doen

Wil je weten hoe je met een situatie moet om gaan en je beter voelen? Kijk naar je gedragspatronen – jouw terugkerende manieren van denken en doen – en doorbreek deze. Denken, voelen en doen helpen daarbij.

03

Emotie of gevoel?

Je ontdekt welke de zes basisemoties als automatisch jouw reacties sturen. Je hoort hoe je de gevoelens die door emoties ontstaan kunt beïnvloeden en hierop het meest effectief reflecteert. 

Module 2 - De organisatie en jij

In een organisatie is het belangrijk dat je bewust nadenkt over hoe je je verhoudt tot de sfeer en cultuur. Je hoort wat in jouw organisatie aanwezig met zijn, zodat jij optimaal kunt presteren en wat ervoor nodig is om je prettig te voelen, zodat je fijn samenwerkt en loslaten niet nodig is. Tegelijkertijd draag jij zelf ook je steentje bij aan de werkomgeving door hoe je communiceert, samenwerkt en jezelf opstelt…

01

Psychologisch veilig en je gevoel

Ontdek de kracht van psychologische veiligheid op het werk! Hoe veilig voel jij je op je werk? In deze les leer je hoe psychologische veiligheid invloed heeft op je relaties met collega’s, hoe je beter met fouten omgaat en wat je kunt doen om een veilige werkomgeving te creëren.

02

Hoe leuk ben je zelf als collega?

In deze les ontdek je hoe belangrijk jouw rol is in het creëren van een fijne werkomgeving. We dagen je uit om naar jezelf te kijken: Hoe prettig ben jij om mee samen te werken? Je krijgt praktische tips om collegialiteit te versterken en de sfeer op het werk positief te beïnvloeden.

03

Welke uitdaging zit er in jouw allergie?

Welke uitdagingen zitten er in jouw allergie? Je leert hoe je jouw irritaties naar collega’s kunt omzetten in persoonlijke groei. Dit doe je door het Kernkwadrant van Daniel Ofman te gebruiken, ontdek je wat jouw irritaties zeggen over jezelf en hoe je die voor je kunt laten werken.

Module 3 - Jouw denkstijlen en die van je collega

Dit is een faketekst. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek. Wat u hier leest is een voorbeeldtekst. Deze wordt later vervangen door de uiteindelijke tekst, die nu nog niet bekend is. De faketekst is dus een tekst die eigenlijk nergens over gaat. Het grappige is, dat mensen deze toch vaak lezen. Zelfs als men weet dat het om een faketekst gaat, lezen ze toch door.

01

Voorbereiding Denkstijlen

Maak de test en ontdek jouw belangrijkste Denkstijlen. Kijk daarna in het boekje en bedenk wat jouw manier van denken betekent.

02

Introductie Denkstijlen

Denkstijlen zijn automatische patronen die bepalen hoe je denkt, voelt en handelt in situaties. Herken ze bij jezelf en anderen, communiceer beter en voorkom conflicten .

03

De verschillende Denkstijlen uitgelegd

Je leert alle verschillende denkstijlen en hun valkuilen kennen. Je krijgt technieken en voorbeeldzinnen om beter met collega’s te communiceren en/of ervoor te zorgen dat zij zich gehoord voelen. Bekijk het boekje voor meer uitleg.

04

Hoe helpen de Denkstijlen om je werk los te kunnen laten?

Je weet nu hoe de Denkstijlen je helpen om je collega beter te begrijpen en conflicten vermindert. En je weet hoe je jouw communicatie op de denkpatronen van je collega’s afstemt. Je hoort hoe je het van je gedoe van je werk beperkt.

05

Welke Denkstijl herken je?

Wil je de Denkstijlen snel herkennen? Dan moet je ze in de vingers krijgen. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker je de Denkstijlen op je werk en daarbuiten gaat inzetten. Daarom zet ik je in deze les in actie en ga je aan de slag met vier super leuke opdrachten. Dit keer hoef je niet op jezelf te reflecteren.

Module 4 - Loslaattechnieken

Je krijgt methodes om je piekeren te stoppen, rust te krijgen en je werkstress buiten de deur te houden, zodat je eindelijk weer kunt genieten van je werk én je privéleven. De tips zijn praktisch en meteen op je werk (en thuis) toepasbaar. Deze module is voor jou als jij continue op je hoede moet zijn, de stress aan je knaagt en/of het je niet lukt niet na werktijd te ontspannen.

01

De echte waarheid over loslaten - die je niet wil horen

Als je constant moet loslaten of mediteren om te functioneren, kan dat een teken zijn dat er iets dieper mis is in je werk of leven. In deze les ontdek je waarom dit gebeurt en leer je hoe je de onderliggende oorzaken kunt aanpakken.

02

Wandelmethode om je werk los te laten

In deze les ontdek je hoe wandelen je helpt om stress en piekergedachten los te laten. Met de juiste wandelmethode kun je binnen een half uur al je zorgen verminderen en je mentaal beter voelen. Probeer het zelf uit en ervaar de voordelen!

03

Hoe je spanning loslaat zoals de impala

In deze les leer je, net als een impala, opgebouwde spanning los te laten. Met technieken zoals trillen en bewegen ontdek je hoe je stress uit je lichaam kunt schudden en weer balans kunt vinden. Deze oefeningen helpen je snel terug te keren naar ontspanning.

04

Heb je er invloed op?

Hoe sta jij in je werk? Bepaal jij je eigen gedrag of laat je de omstandigheden dat doen? Je leert over de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Ontdek hoe je meer invloed kunt uitoefenen op je leven!

05

Stop met malen met het piekerschema

Je leert hoe je hoe je repeterende gedachtes doorbreekt met een praktisch piekerschema. Piekeren is een aangeleerde gewoonte die je kunt afleren. Ik neem je stap voor stap mee om controle te krijgen over je gedachten en rust te vinden.

06

Nog meer technieken om los te laten

Als je werk je opslokt en je moeite hebt om los te laten, zijn er vaak diepere oorzaken, zoals schuldgevoel, perfectionisme of te veel verantwoordelijkheid voelen. In deze les krijg je effectieve technieken om dit tegen te gaan.

Module 5- De waarheid over aanpreken en feedback geven

In deze module leer je hoe feedback een krachtige manier is om stress en spanningen los te laten. e ontdekt waarom we vaak aarzelen om anderen aan te spreken, hoe je dat toch op een constructieve manier kunt doen en hoe radicale openhartigheid bijdraagt aan betere samenwerking. Als je de technieken toepast, versterk je relaties en verminder je stress.

01

Feedback als loslaattechniek

Feedback geven is een krachtige manier om stress en ergernissen los te laten. Door duidelijk en respectvol te zeggen wat je dwarszit, kun je relaties met collega’s verbeteren en jezelf beschermen tegen de impact van stress. In deze les leer je hoe je effectief feedback geeft, grenzen bewaakt en zorgt voor een veiligere werkomgeving.

02

Aanspreken: je durft niet, WHY?

In deze les leer je waarom het zo moeilijk is om collega’s of leidinggevenden aan te spreken wanneer grenzen worden overschreden. We onderzoeken de psychologische redenen achter deze uitdaging en geven je praktische tools om het wél te doen. Ontdek hoe je met moed en respect gesprekken kunt voeren die niet alleen jouw grenzen bewaken, maar ook de samenwerking verbeteren. Ga aan de slag en leer hoe je effectief kunt aanspreken en feedback kunt geven.

03

Wat brengt radicale openhartigheid je?

In deze les ontdek je wat radicale openhartigheid betekent en hoe het je helpt om eerlijk en empathisch feedback te geven. Door open en direct te zijn, verbeter je de samenwerking en creëer je vertrouwen in je team. Je leert hoe je anderen op een constructieve manier confronteert en bijdraagt aan betere relaties en resultaten op het werk. Start nu en ontdek hoe radicale openhartigheid je verder brengt!

Bonus 1: Hoe ga je om met zeer lastige collega's?

Je collega onderbreekt je steeds, is te luidruchtig, komt afspraken niet na, klaagt, is steeds te laat, te traag, roddelt, is te aanwezig, is op alles kritisch, onderbreekt je steeds, bied nooit hulp aan of lacht te hard. Het kan van alles zijn. Je krijgt manieren om effectief je grenzen aan te geven en relaxt met nare collega’s om te gaan. Daarnaast leer je gaslighting herkennen en krijg je praktische tips om jezelf te beschermen tegen manipulatieve collega’s. Met verdiepingsmateriaal en extra tips kun je je zelfvertrouwen versterken en schadelijke werksituaties beter vermijden.

01

Masterclass: de 5 lastigste collega's

Zacharias Zeikerd. Berend Bokito. Op bijna elke werkvloer loopt er wel eentje rond. Ja, geef maar toe, er schiet je nu vast gelijk een collega te binnen. Lopen de emoties bij jou hoog op? Je hoort de strategieën waarmee je het gedrag van die irritante collega’s positief beïnvloedt.

02

Hoe om te gaan met manipulatie?

Leer hoe je gaslighting herkent en hoe je omgaat met een collega die manipulatief gedrag vertoont. Je krijgt praktische tips om je zelfvertrouwen te versterken en schadelijke werksituaties te vermijden. Ontdek hoe je jezelf beschermt tegen emotionele manipulatie op de werkvloer.

03

Verdiepingsmateriaal & extra tips

Hier vind je blogs die ik over lastige collega’s schreef met extra tips om beter met ze om te gaan.

Bonus 2: Hoe veranderen je wel lukt

Je ontdekt waarom mensen vaak weerstand bieden tegen veranderingen, vooral wanneer die worden opgelegd, en hoe je dit kunt ombuigen. Met meerdere  praktische tips leer je hoe je nieuw gedrag kunt stimuleren. Daarnaast reflecteer je op je eigen rol als veranderaar en hoe je met betrokkenheid en nieuwsgierigheid de samenwerking kunt verbeteren.

Slotwoord: van overleven naar leven: kies voor jezelf en leef vanuit je hart❤️

Je hebt stappen naar een lichter en fijner leven gezet. Ik gun het je dat je al anders denkt, doet en dus voelt. Maar is nog veel meer mogelijk.  Stel je voor: nog meer rust, minder gedoe en leven vanuit jouw hart. Ontdek hoe je je nog lichter en vrijer kunt voelen 💖

Sterk in je schoenen staan op je werk

Voortgang:

Life coach rotterdam, executive coaching, persoonlijke coaching, management coaching